Page 41 - kayseri_mutfagi
P. 41
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Kayseri Mutfağını Zenginleştirenler;
Kayseri mutfak kültürünün zenginleşmesini sağlayan unsurlardan biri de zaman içinde
çeşitli sebeplerle gelip Kayseri’ye yerleşen, Çerkes, Avşar, Uygur ve Ahıska Türklerinin
(93 Muhacirleri) beraberlerinde getirdikleri kültürel öğelerle Kayseri mutfak kültürünün
gelişmesini sağlamalarıdır.
Çerkesler:
Uzunyayla evim olsa / Hamidiye köyüm olsa / Çerkes beyi yarim olsa…’
1864 senesinde Rus Çarlık Yönetiminin soykırıma varan zulmü ile vatanlarından sürülen
Çerkesler, Osmanlı’ya sığınmışlar ve Anadolu’yu yeni vatanları olarak benimsemişlerdir.
Çerkesler Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Uzunyayla bölgesi ağırlıklı olarak Kayseri
genelinde yaklaşık 70 köyde yaşamaktadırlar.
Çerkes mantısı (Çerkeslerin haluj, psihalive veya gurize dedikleri bir mantı türüdür.)
etli Çerkes mantısı, halive, hengel, kırnış, şips-paste, etli börek, gubate, velibah, nış ve
maramisa gibi yemekler Kayseri mutfağına Çerkesler sayesinde girmiştir.
Avşarlar:
1865 yılına kadar göçebe kültürü benimseyen ve Oğuz boylarından biri olan Avşarlar
Kayseri'nin Pınarbaşı, Sarız, Tomarza ilçeleriyle bu ilçelere bağlı yüz on kadar köye iskân
edilmişlerdir. Avşarlar Orta Asya’dan beri gelenek ve göreneklerini en canlı biçimde
yaşatan Oğuz boylarından biri olmuşlardır. Türk Dili'nin zengin diller arasında sayılma-
sında kapalı bir toplum olarak yaşadıkları için göçebe Oğuzların önemli bir katkısı vardır.
Mercimekli pilav, çiriş aşı, çiriş çorbası gibi yemekler Avşar kökenlidir.
Uygurlar:
1949 yılında Çin’in Doğu Türkistan topraklarını işgal etmesi ile göçe zorlanan Uygur
Türklerinden bine yakın kişi Kayseri’ye yerleşmiştir. Çöçüre, buharda et mantısı, etli
mantı kavurması, etli havuçlu pilav gibi Uygur kökenli yiyecekler Kayseri mutfağında
yaşamaktadır.
Ahıska Türkleri:
1877 Osmanlı Rus harbinde Ardahan ve Kars’ın Rusların eline geçmesi ile buradan göç eden
Ahıska Türklerinin (93 Muhacirleri) bir kısmı, Pınarbaşı ve Tomarza civarına yerleşmiş-
lerdir. Feselli yahni (Kars yahnisi), patatesli ve etli yahni, kete, bişi, mafiş, sarığıburma,
pağaç, külleme, hıngel gibi çeşitli Ahıska yemekleri Kayseri mutfağına girmiştir.
41