Page 79 - kayseri_mutfagi
P. 79

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                     KA Y SERİ MUTF A ĞI









                          Pöç               Kuyruk sokumu

                          Pörüşmek          Pörsümek
                          Puharı            Baca deliği
                          Püçüklü           Havuç

                          Pül               Soğanın yeşil kısmı
                          Püllü soğan       Yeşil soğan

                          Pürpürüm          Semizotu
                          Pörsüme           Taze ve yeşilliğini kaybetme

                          Saçak             Bulaşık bezi
                          Sası              Bayat, kokmuş

                          Satıl             Süt ve yoğurt konulan kova şeklinde metal tas
                          Savan             Meyva toplamak için ağaç altlarına ve sofraların altına da yemek
                                            döküntüleri için serilen örtü
                          Savur sini        Kalabalık yemek davetlerinde kullanılan büyük sini
                          Sayyağ            Sadeyağ

                          Sındırmak         Oruç bozmak

                          Sırınmak          Aç karnına gezmek
                          Sızgıt            Kış ayları yemekte kullanmak için kavrulup saklanan, kemikli halde
                                            küçük parçalanmış et
                          Sohum             Bir lokma
                          Soku              Bulgur dövülen ortası oyuk büyük taş

                          Sormuk            Tülbentin içine konup bebeklerle emzik olarak verilen üzüm ezmesi
                          Sündülleme        Üzerine yumurta sürülen ince uzun pide

                          Süntük            Aç gözlü
                          Şalak             Ham kavun, kelek

                          Şebit             Sacda pişirilen mayasız hamurla yapılmış ince ekmek
                          Şebit mantısı     Kıymalı yağlama

                          Şebit yağlaması   Sıcak şebit ekmeğini sadece yağlayıp üst üste koyarak yapılan yağlama
                          Şeğirt            Fırıncı çırağı



                                                                                                                        79
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84