Page 76 - kayseri_mutfagi
P. 76

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                    KA Y SERİ MUTF A ĞI









                          Gırtıllık         Verimsiz, bakımsız bağ

                          Gavurga           Kavrulmuş buğday
                          Gaysa             Hamurun bekledikçe üstünde oluşan kabuk
                          Gaysalanmak       Hamurun üstünün sertleşmesi

                          Geberyatlık       Gece geç saatlerde yenen atıştırmalık yemek
                          Gebetleme         Kurusun diye güneşte bekletilen kaysının kurumamış hali

                          Gevrek            Susamlı, iyi pişmiş simit
                          Gısga             Dikilmeye yarayan ufak soğan

                          Gilaburu          Nohut büyüklüğünde kırmızı meyvesi olan ve sulak yerlerde yetişen
                                            bir bitki
                          Gilamada          Üzüm çubuğunun budanmış dallarının kuru hali
                          Gilar             Kiler

                          Gozel             Harmanda kullanılan kalburdan büyük elek
                          Gözlük            Kabak ya da ıspanak yemeğine katılan bulgur ya da pirinç
                          Gurkunaşı         Kurşunaşı

                          Gurşane           Su ısıtılan kenarı büyük tencere

                          Gülhatme          Sarı ve beyaz renkli çiçekleri olan büyük süs bitkisi
                          Güpdüşen          Son baharda olgunlaşmış iri armut
                          Hacat             Evlerde kullanılan kap kacak

                          Hakırdak/hahırdak Tuzlanıp küp şeklinde doğranan kuyruk yağının tencerede kavrulup
                                            eritildikten sonra kalan kısmı
                          Hambur            Obur
                          Hamırsız          Mayalanmaya bırakılan hamura örtülen örtü Açılıp yağlanan hamurun
                                            üzerine yumurta sürülerek çörek gibi pişirilmesi
                          Hapan             İki avucun birleştiğin de aldığı miktar
                          Harabat           Çok yiyen, boğazı büyük

                          Harhazın          Sonbaharda kış ayları için yapılan kuru yiyecekler
                          Haspir            Kavurgaya karıştırılarak yenilen yağlı tohum

                          Havut             Bulgur çekilirken, bulgurdan çıkan toz
                          Hazın             Kışlık yiyecekler


          76
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81