Page 76 - kayseri_mutfagi
P. 76
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Gırtıllık Verimsiz, bakımsız bağ
Gavurga Kavrulmuş buğday
Gaysa Hamurun bekledikçe üstünde oluşan kabuk
Gaysalanmak Hamurun üstünün sertleşmesi
Geberyatlık Gece geç saatlerde yenen atıştırmalık yemek
Gebetleme Kurusun diye güneşte bekletilen kaysının kurumamış hali
Gevrek Susamlı, iyi pişmiş simit
Gısga Dikilmeye yarayan ufak soğan
Gilaburu Nohut büyüklüğünde kırmızı meyvesi olan ve sulak yerlerde yetişen
bir bitki
Gilamada Üzüm çubuğunun budanmış dallarının kuru hali
Gilar Kiler
Gozel Harmanda kullanılan kalburdan büyük elek
Gözlük Kabak ya da ıspanak yemeğine katılan bulgur ya da pirinç
Gurkunaşı Kurşunaşı
Gurşane Su ısıtılan kenarı büyük tencere
Gülhatme Sarı ve beyaz renkli çiçekleri olan büyük süs bitkisi
Güpdüşen Son baharda olgunlaşmış iri armut
Hacat Evlerde kullanılan kap kacak
Hakırdak/hahırdak Tuzlanıp küp şeklinde doğranan kuyruk yağının tencerede kavrulup
eritildikten sonra kalan kısmı
Hambur Obur
Hamırsız Mayalanmaya bırakılan hamura örtülen örtü Açılıp yağlanan hamurun
üzerine yumurta sürülerek çörek gibi pişirilmesi
Hapan İki avucun birleştiğin de aldığı miktar
Harabat Çok yiyen, boğazı büyük
Harhazın Sonbaharda kış ayları için yapılan kuru yiyecekler
Haspir Kavurgaya karıştırılarak yenilen yağlı tohum
Havut Bulgur çekilirken, bulgurdan çıkan toz
Hazın Kışlık yiyecekler
76