Page 73 - kayseri_mutfagi
P. 73

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                     KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         Yağlar












                         Kuyrukyağı
                         Kasaptan alınan yahut evde kesilen koyunların kuyrukları doğranıp pişirilir, bu kavur-
                         madan elde edilen yağ tuzlanarak kaplarda biriktirilip saklanarak kullanılırdı. Yağı
                         süzüldükten sonra kalan kavrulmuş kısma ‘hakırdak’ denilir, ekmeğe katılır yahut başka
                         bir yerde katık olarak kullanırdı.

                         Tereyağı-Sadeyağ
                         İnek, koyun yahut camızdan elde edilen tereyağı bazen bakır kaplarda, bazen ‘tuluk’ adı
                         verilen kurutulmuş oğlak derisi içinde saklanır, bu tereyağının bir kısmı taze yenilmek
                         üzere saklanır bir kısmı tuz ile çökertilerek sadeyağ elde edilirdi.

                         Donyağı (iç yağı)
                         Sığır veya koyunun karın yağı eritilerek kaba alınırdı. Bu yağ soğuyunca tekrar katılaşır.
                         Bazen zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılan bu yağ makul sayılmazdı.

                         Kemikyağı
                         İnek kemikleri kırılıp içlerindeki ilikleri ile pişirilir, üste çıkan yağlar toplanıp saklanır,
                         yemeklerde kullanılırdı.

                         Zeytinyağı
                         Anavatanı Doğu Akdeniz olan zeytin M.Ö. 4000’lerde yiyecek kültürü arasında yer almıştır.
                         Anadolu’nun eski uygarlıklarından Hititlerde zeytinin yetiştirildiği bilinmektedir. Zey-
                         tinyağı imalatının yapılması ise arkeolojik buluntular ve yazılı belgeler ışığında tespit
                         edilmiştir. Hitit metinlerinde zeytin hem kendi başına hem de içinde yağların geçtiği
                         bölümlerde sıkça geçmektedir. Asurluların ve Hititlerin Anadolu’da kurdukları ilk gıda
                         ticaret merkezinin Kayseri Kültepe Karum oluşu Kayseri’de zeytinyağı kültürünün binlerce
                         yıldır varlığına işaret etmektedir. Aradan geçen sürede Anadolu mutfaklarında varlığını
                         sürdüren zeytinyağının Osmanlı mutfağında da kullanıldığı bilinmektedir









                                                                                                                        73
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78