Page 74 - kayseri_mutfagi
P. 74

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                    KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         Kayseri Ağzında Mutfak Kültürü ile İlgili Kelimeler













                          Acımıh            İnce lifli, kıraç tepelerde yetişen acı bir ot
                          Adıyaman          Badem

                          Ağartı            Süt ürünlerine verilen isim
                          Ağız              Yeni doğum yapmış memeli hayvanların (koyun, inek keçi) ilk sağılan
                                            sütü
                          Alaca             Koruk (üzüm) salkımının olgunlaşmaya başlamış taneleri

                          Alakebir          Yemeğin pişmeye yakın hali
                          Alaz              Alev

                          Alamet            Bağ mevsimi bitince, şehre dönüşün yapılacağı son gece yakılan ateş
                          Arabaşı           Un ve su karışımıyla yapılan hamur ve çorbasındasn oluşan bir kış
                                            yemeği.
                          Arıstak           Mutfakta üst taraftan bölünerek yapılan kiler gibi bölüm
                          Aşgana            Aşhane, mutfak, aşevi

                          Aşık              Küçük baş hayvanın arka butundan çıkan bir kemik
                          Aş makarna        Özellikle yaz aylarında hamurdan ufak parçalar kesilerek yapılan yemek

                          Balbaşı           Beyaz pekmezin en iyisi
                          Balbatmanı        Şekeri fazla, çok tatlı

                          Baldırcan         Patlıcan
                          Bannak            Parmak

                          Bar               Turşuların kurulduğu kabın ağzında meydana gelen küf
                          Basdık            Dut bastığı, pestil
                          Bazlama           Sacda pişen yuvarlak ekmek

                          Bezdirmeç         Tuzlu hamurun yuvarlak pişirilmesi

                          Beze              Ufak bir elma büyüklüğünde hamur parçası

           74
   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79