Page 74 - kayseri_mutfagi
P. 74
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Kayseri Ağzında Mutfak Kültürü ile İlgili Kelimeler
Acımıh İnce lifli, kıraç tepelerde yetişen acı bir ot
Adıyaman Badem
Ağartı Süt ürünlerine verilen isim
Ağız Yeni doğum yapmış memeli hayvanların (koyun, inek keçi) ilk sağılan
sütü
Alaca Koruk (üzüm) salkımının olgunlaşmaya başlamış taneleri
Alakebir Yemeğin pişmeye yakın hali
Alaz Alev
Alamet Bağ mevsimi bitince, şehre dönüşün yapılacağı son gece yakılan ateş
Arabaşı Un ve su karışımıyla yapılan hamur ve çorbasındasn oluşan bir kış
yemeği.
Arıstak Mutfakta üst taraftan bölünerek yapılan kiler gibi bölüm
Aşgana Aşhane, mutfak, aşevi
Aşık Küçük baş hayvanın arka butundan çıkan bir kemik
Aş makarna Özellikle yaz aylarında hamurdan ufak parçalar kesilerek yapılan yemek
Balbaşı Beyaz pekmezin en iyisi
Balbatmanı Şekeri fazla, çok tatlı
Baldırcan Patlıcan
Bannak Parmak
Bar Turşuların kurulduğu kabın ağzında meydana gelen küf
Basdık Dut bastığı, pestil
Bazlama Sacda pişen yuvarlak ekmek
Bezdirmeç Tuzlu hamurun yuvarlak pişirilmesi
Beze Ufak bir elma büyüklüğünde hamur parçası
74