Page 71 - kayseri_mutfagi
P. 71

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                     KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         Tatlılar





















                         Nevzine
                         “...Değiştimi bilmem kuşkuşun adı
                         Damağımda kaldı topalak tadı
                         Piro mantısının silimez yadı
                         Nevzine basmaya kıyamadım ben...”
                         Recep Çalkaner




                         Aside
                         Aside Anadolu’da çeşitli yerde yapılan, ‘asdiye’, ‘asidiye’ adları ile de bilinen ve kökleri
                         ortaçağ Arap mutfağına dayanan bir helva çeşididir. Genellikle un veya pirinç pişirilip
                         koyu bir bulamaç haline getirilir, üzerine pekmez veya bal, ceviz fıstık, sadeyağ vs ekle-
                         nir. Aynı şekilde un veya pirincin bulamaç haline getirilip üzerine pişirilen bamyaların
                         konulduğu bir bamya yemeği de aynı isim ile anılır.

                         Hoşaf
                         Etimolojik olarak hoş-ab, yani hoş, lezzetli su anlamına gelen bu eski yiyecek en çok kuru
                         üzümle ve dahi her türlü kuru meyveden yapılırdı. Osmanlı mutfağında ayrı kase takımı
                         ayrı kaşığı olup yemeğin sonunda pilavla bir arada yenirdi.

                         Kadayıf
                         Kadayıf Anadolu mutfağının katmer gibi incelik gerektiren yaygın hamur işi çeşitlerinden
                         biridir. Kadayıfın en eski türü olan yassı kadayıfa 10. yüzyıl Arap Mutfağı kayıtlarında
                         rastlanır.






                                                                                                                        71
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76