Page 71 - kayseri_mutfagi
P. 71
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Tatlılar
Nevzine
“...Değiştimi bilmem kuşkuşun adı
Damağımda kaldı topalak tadı
Piro mantısının silimez yadı
Nevzine basmaya kıyamadım ben...”
Recep Çalkaner
Aside
Aside Anadolu’da çeşitli yerde yapılan, ‘asdiye’, ‘asidiye’ adları ile de bilinen ve kökleri
ortaçağ Arap mutfağına dayanan bir helva çeşididir. Genellikle un veya pirinç pişirilip
koyu bir bulamaç haline getirilir, üzerine pekmez veya bal, ceviz fıstık, sadeyağ vs ekle-
nir. Aynı şekilde un veya pirincin bulamaç haline getirilip üzerine pişirilen bamyaların
konulduğu bir bamya yemeği de aynı isim ile anılır.
Hoşaf
Etimolojik olarak hoş-ab, yani hoş, lezzetli su anlamına gelen bu eski yiyecek en çok kuru
üzümle ve dahi her türlü kuru meyveden yapılırdı. Osmanlı mutfağında ayrı kase takımı
ayrı kaşığı olup yemeğin sonunda pilavla bir arada yenirdi.
Kadayıf
Kadayıf Anadolu mutfağının katmer gibi incelik gerektiren yaygın hamur işi çeşitlerinden
biridir. Kadayıfın en eski türü olan yassı kadayıfa 10. yüzyıl Arap Mutfağı kayıtlarında
rastlanır.
71