Page 80 - kayseri_mutfagi
P. 80

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                    KA Y SERİ MUTF A ĞI









                          Şemşamer          Ayçiceği

                          Şırgın            Susam yağı
                          Şif               Ezilerek suyu çıkartılan meyve posası
                          Şirane            Pekmez yapılırken üzüm ezmek veya çiğnemek için kullanılan büyük
                                            tekne
                          Şire              Üzüm suyu

                          Şireder           Siyah ve ince kabuklu bir üzüm çeşidi
                          Şirelane          Pekmez veya salça yapmak için kullanılan bakır leğen

                          Taka              Bağ evlerinde duvarlar oyularak yapılan küçük dolap
                          Tandır çulu       Ocaktaki yemeği sıcak tutmak için tencereye örtülen örtü

                          Tandır evi        Evlerde tandırların bulunduğu bölüm
                          Tapsımak          Kokmaya yüz tutmuş yiyecekler

                          Taytı bayram      Meyan kökü
                          Teleme            İyi pişmemiş yemek
                          Telteli           Ev yapımı pişmaniye

                          Tepsermek         Az kurumak

                          Terek             Evlerde kap kacak konulan raflar
                          Tıkılamak         Yemeğin kaynamaya başlaması
                          Tokana            Mutfak

                          Topalak           Hamuru top top yapmak
                          Tuturuk           Ocak tutuşturmaya yarayan çıra, çalı çırpı

                          Uğra              Ekmek yapılırken hamurun beze veya tahtaya yapışmaması için ara-
                                            sına serpilen kepekli un
                          Uğralamak         Un serpmek
                          Uluk              Çürümüş, bozulmuş

                          Üznük             Küçük çömlek
                          Yağbari           Sığır veya koyunun karaciğerinin doğranarak yağda kavrularak hazır-
                                            lanan yemeği
                          Yağır değgini     Yağmurda ıslanmış buğday unu
                          Yağrık            Et tahtası


          80
   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85