Page 80 - kayseri_mutfagi
P. 80
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Şemşamer Ayçiceği
Şırgın Susam yağı
Şif Ezilerek suyu çıkartılan meyve posası
Şirane Pekmez yapılırken üzüm ezmek veya çiğnemek için kullanılan büyük
tekne
Şire Üzüm suyu
Şireder Siyah ve ince kabuklu bir üzüm çeşidi
Şirelane Pekmez veya salça yapmak için kullanılan bakır leğen
Taka Bağ evlerinde duvarlar oyularak yapılan küçük dolap
Tandır çulu Ocaktaki yemeği sıcak tutmak için tencereye örtülen örtü
Tandır evi Evlerde tandırların bulunduğu bölüm
Tapsımak Kokmaya yüz tutmuş yiyecekler
Taytı bayram Meyan kökü
Teleme İyi pişmemiş yemek
Telteli Ev yapımı pişmaniye
Tepsermek Az kurumak
Terek Evlerde kap kacak konulan raflar
Tıkılamak Yemeğin kaynamaya başlaması
Tokana Mutfak
Topalak Hamuru top top yapmak
Tuturuk Ocak tutuşturmaya yarayan çıra, çalı çırpı
Uğra Ekmek yapılırken hamurun beze veya tahtaya yapışmaması için ara-
sına serpilen kepekli un
Uğralamak Un serpmek
Uluk Çürümüş, bozulmuş
Üznük Küçük çömlek
Yağbari Sığır veya koyunun karaciğerinin doğranarak yağda kavrularak hazır-
lanan yemeği
Yağır değgini Yağmurda ıslanmış buğday unu
Yağrık Et tahtası
80