Page 132 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 132
Kadir Dayıoğlu
Lokantalar, Pastaneler
1980 öncesi, ailece lokantada yemek yenmezdi. Sadece erkekler giderdi. Aslında
lokantada pek yemek yemezdi, şehrin “yerlileri”. Genelde lokantaya memurlar, köyden
gelenler ve yabancılar giderdi. Esnaf, kışın kendisinin yaptırığı kıymalı, peynirli, pilav
vs. yerdi. Yaz gelince yine kıymalı, peynirli, göveç, kavun, karpuz, peynir üzüm, biber
domates başlıca yiyecekleriydi. Bir kısmı da sefertası ile evinden getirirdi yiyeceğini.
Şimdi de bu gelenek yoğun bir biçimde devam ediyor. İşyerinde, öğle vakti kıymalı,
peynirli, sucuklu, pilav yiyen çok insana rastlarsınız.
O yılların ünlü lokantaları Hayat, Kardeşler, İmren, Çiçek, Lezzet lokantalarıydı.
Ünlü lokantaların arasında içki de veren Merkez, Yenigün, Alemdar, Turist Otel, Turan
Oteli, Durak Restoran, önce Alemdar Sinemasının altına açılan sonra Sivas Caddesi’ne
taşınan Yıldız, Devlet Demiryolları, Terminal Oteli lokantaları sık gidilenlerdi. Sonra,
İskender ve İnegöl açıldı. Diğerleri takip etti. Demirkapı girişinde kelleciler vardı. Yine
burada Şakir Ağa, Adem Baba ve “Altındiş Ahmet” sac kebap yapardı. Bugün bu üç sac
kebapçı, farklı yerlerde faaliyetlerini sürdürmekte. En ünlü kelleci de Kapalıçarşı’nın
“Asmalıçeşme” girişinde hemen solda ulunan “Kelleci Ali Emmi”’ye ait dükkandı. Bugün
kelleciler, Kapalıçarşı’nın batı tarafında yoğun bir biçimde bulunmaktadır. Asmalıçeş-
me’nin sağ yanında, “kıymalıları” ile ünlü Asmalıfırın vardı.
Kapalıçarşı’nın heykel karşısı girişinde bulunan Demirkapı’nın ağzında köylülerin
getirdiği yoğurt, peynir gibi ürünleri satan “ondalıkçılar” vardı. Köylünün malını satar,
komisyon alırlardı. Dükkanların görülür yerinde, “Ondalıkçı” tabelasını görebilirdiniz.
Pastanelere gelince ilklerden Zümrüt, Divan ve bunlardan sonra açılan Hisar’ı söyleyebi-
liriz. İlki Çalapkorur, diğeri de Sözüduyar ailesine aitti. Zümrüt kapandı, Divan ve Hisar
devam ediyor. Diğer ünlü pastaneler şunlardı: Turan, Taş ve Lalezar… Lalezar’ın sahibi
Mahmut Varinli idi. “Marka” haline gelen Billur Kurukahvecisi de anılması gereken,
yarım asırdan fazla geçmişi olan bir firma. Ahmet Billur ölünce, oğulları faaliyetlerini
sürdürüyor.
Ağırlıklı olarak geleneksel Kayseri unlu mamulleri üreten onlarca işyerine rastlamak-
tayız. Bunların çoğunluğunu bayanlar işletmekte, buralarda yoğun bir biçimde kadın
istihdam edilmektedir. Tabii, bunların Kayseri’de ki piri, “Naylon aşçı” olarak bilinen
Hayriye Baltacı. Önceleri; düğün yemekleri yapardı, düğün evlerinde. Daha sonra, işyeri
açtı, Müftülüğün bulunduğu eski mahallede ve Ulu Camii civarında. Sonra kapandı.
Ayrıca; unlu mamul üreten çok sayıda firma var Kayseri’de.
132