Page 241 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 241

Kayseri’de Ticaret ve Sanayi
            Niyazi Bahçecioğlu’nun ilk dönem başkanlığı sırasında Almanlar kurdu. Karpuzatana
            kurulan bu tesis oldukça büyük ve kaliteli ekmek üretirdi. Hatta fırınları greve giden
            bazı şehirlere ekmek gönderilmişti, buradan. Sonra tesisler fuar içine taşındı. Dönemin
            Belediye Başkanı Şükrü Karatepe pek sıcak bakmadı ekmek fabrikasına. Burasını, açık-
            tan maaş alanların, “çiftliği” gibi gördü, ve hatta kendi ifadesine göre, “tebdili kıyafet”
            edip maaş aldı ve nihayet kapatıldı. Fırın olarak hizmet vermeye başladı, ekmek üretimi
            bağlamında bir işlevi kalmadı.
               Aradan zaman geçti, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, yine Karpuzatan’da,
            15 bin metrekarelik alanda 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip şehrimizin en modern
            ekmek üretim tesisini “KENT Ekmeği” kurdu. Modern tesislerde, hijyenik ve el değmeden
            üretim yapılmakta. Saatte 7 bin normal ekmek, 10 bin diğer çeşitlerdeki ekmek üretim
            kapasitesine sahip olan Kent Ekmek; normal ekmek, tam buğday ekmeği, tost ekmeği,
            sandviç ekmeği, hamburger ekmeği, roll ekmeği ve galeta çeşitleriyle hizmet vermekte.
            Ürünleri de, şehrin muhtelif yerlerine kurulan “Bef” büfelerinde satılmaktadır. Ayrıca;
            yakında hizmete girecek “mini terminaller”de ürünlerin satılmasına devam edilecek.
               Günümüzde, şehir merkezinde, toprak damlı klasik “çarşı” ve “mahalle” fırını hiç
            kalmadı diyebiliriz. Olanlar da, binaların zemin ya da bodrum katında üretim yapmakta.
            Yakıt olarak, sazdan (Kayseri OSB’nin bulunduğu bölge) kesilen “berdi” ve odun kulla-
            nılırdı. Fırınların toprak damlarına “bedri” yığılırdı. Nedense, mahalle fırıncılarına,
            “deli” lakabı yakıştırılırdı. Belki de, “kadınlar” bıktırmıştı, bunları. Brülörle ısıtma, 1950
            sonrası… Saz kurutulunca, “berdi” de gündemden çıktı. Günümüzde, çoğu fırın, odun
            kullanmakta. Brülör kullanılanı çok azaldı.



























                                                                                   241
   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246