Page 241 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 241
Kayseri’de Ticaret ve Sanayi
Niyazi Bahçecioğlu’nun ilk dönem başkanlığı sırasında Almanlar kurdu. Karpuzatana
kurulan bu tesis oldukça büyük ve kaliteli ekmek üretirdi. Hatta fırınları greve giden
bazı şehirlere ekmek gönderilmişti, buradan. Sonra tesisler fuar içine taşındı. Dönemin
Belediye Başkanı Şükrü Karatepe pek sıcak bakmadı ekmek fabrikasına. Burasını, açık-
tan maaş alanların, “çiftliği” gibi gördü, ve hatta kendi ifadesine göre, “tebdili kıyafet”
edip maaş aldı ve nihayet kapatıldı. Fırın olarak hizmet vermeye başladı, ekmek üretimi
bağlamında bir işlevi kalmadı.
Aradan zaman geçti, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, yine Karpuzatan’da,
15 bin metrekarelik alanda 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip şehrimizin en modern
ekmek üretim tesisini “KENT Ekmeği” kurdu. Modern tesislerde, hijyenik ve el değmeden
üretim yapılmakta. Saatte 7 bin normal ekmek, 10 bin diğer çeşitlerdeki ekmek üretim
kapasitesine sahip olan Kent Ekmek; normal ekmek, tam buğday ekmeği, tost ekmeği,
sandviç ekmeği, hamburger ekmeği, roll ekmeği ve galeta çeşitleriyle hizmet vermekte.
Ürünleri de, şehrin muhtelif yerlerine kurulan “Bef” büfelerinde satılmaktadır. Ayrıca;
yakında hizmete girecek “mini terminaller”de ürünlerin satılmasına devam edilecek.
Günümüzde, şehir merkezinde, toprak damlı klasik “çarşı” ve “mahalle” fırını hiç
kalmadı diyebiliriz. Olanlar da, binaların zemin ya da bodrum katında üretim yapmakta.
Yakıt olarak, sazdan (Kayseri OSB’nin bulunduğu bölge) kesilen “berdi” ve odun kulla-
nılırdı. Fırınların toprak damlarına “bedri” yığılırdı. Nedense, mahalle fırıncılarına,
“deli” lakabı yakıştırılırdı. Belki de, “kadınlar” bıktırmıştı, bunları. Brülörle ısıtma, 1950
sonrası… Saz kurutulunca, “berdi” de gündemden çıktı. Günümüzde, çoğu fırın, odun
kullanmakta. Brülör kullanılanı çok azaldı.
241