Page 271 - kayseri-sehri
P. 271

ݰ߶³±¼¶ Y±Ù¾
               Cehr maddes boya yapımının ana maddes olarak asırlarca Avrupa’ya hraç edlmş
            ve ayrıca ülke dâhlnde derclkte ve tekstl alanında boya maddes olarak kullanılmıştır.
            Cehr le boyanan sarı ve kırmızı sahtyanlar çok kaltel olup, sarayın htyacını karşılamak
            üzere İstanbul’a gönderlmştr. Klosu 6–7 kuruştan üretcden alınan cehrler, Avrupa
            tacrlerne 18–24 kuruşa satılmakta d.  1834 tarhl Kayser Temettuat Defterndek
                                               19
            kayıtlı blglere göre Kayser’nn 50 mahalle le Kale saknler ve Güherçlec tafesnde
            toplam 535 cehrlk bulunmaktaydı. 20
               Üretmnde gderek artışın gözlendğ cehrden, 1841 yılında 200.000 okka, 1842’de
            350.000 okka, 1843’te 500.000 okka, 1849’da 400.000 okka, 1850’de 560.000 okka
            mktarında hracat sağlanmıştır. 1861 yılında Amerka kmyacısı Graebe Lebeman
            tarafından cehrde bulunan alzarn denlen maddenn sentetk olarak elde edlmes
            netcesnde, Avrupa’nın zaman çersnde cehrye olan taleb azalmış ve bunun sonu-
            cunda talep tamamen btmş ve cehr bahçeler de kend kaderlerne terk edlmşlerdr.
            Bugün Ercyes Dağı eteklerndek taşlarla çevrl bahçe kalıntıları bu dönemden kaldığı
            blnmektedr. Eldek lsteler ncelendğnde bütün Türkye de olduğu gb Kayser’den
            XIX. yüzyıl sonlarında şlenmemş hammadde olarak daha zyade tarım ürünler hraç
            edlmektedr. Bunun karşılığında Avrupa’nın sanay ürünler thal edlmekte ve ht-
            yaçları olan hammaddey çok ucuza sağlamaktaydı. Kayser’den hraç edlen maddeler
            ncelendğnde, Ahî brlklernn ürettklernden çok, köylülern, çftçlern ürettkler
            tarım ürünler le yne köy ve kasabalarda elde dokunan halı, klm, ccm gb dokumalar,
            yekûnu teşkl etmekte d. Ahî brlklernn ürettkler ayakkabı, kap kacak gb mutfak
            malzemeler, koşum takımları, dokumalar, hep ç pazarda alıcı bulmuştur. 21


                                           Pastırmacılık
               Pastırmacılık, Kayser’nn üretm ve tcaretnn öneml br kalemn oluşturmaktaydı.
            Önceler yerel htyaç çn yapılan üretm, XIX. yüzyılda Avrupa, İzmr, İstanbul, pazar-
            larına yönelmş, böylece öneml br hraç ürünü halne gelmştr. Pastırma üretm çn
            htyaç duyulan canlı hayvanlar satın alınırken, her karasığır çn “kıymetnden kuruşta
            br para” pazar vergs ödenmektedr. Öneml br mktar tutmaktadır k, pastırmacı
            esnafının bu vergy vermek stemedğne dar blgler bulunmaktadır. Şkâyet konusu




            19   Mehmet Somuncu, Cehr Üretm ve Tcaretnn 19. Yüzyılda Kayser Ekonomsndek Önem, E. Ü. İ. İ.
               B. F. Dergs, Sayı: 22, Ocak–Hazran, 112.
            20   BOA. ML. VRD. TMT. d. 13877. [27 Ramazan 1250/29 Kasım 1834].; İsmet Demr, Kayser Temettuat Defter
               H. 1250–M. 1834, Kayser 1998.
            21   Al Tuzcu, “Konsolosluk Raporlarında Kayser’nn İktsad Yapısı”, III. Kayser ve Yöres Tarh Sempozyumu
               Bldrler, Ercyes Ünverstes Kaytam Yayını No: 4, Kayser 2000, 539.

                                                                                   271
   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276