Page 64 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 64

Kadir Dayıoğlu
                                             Şemhâne
               Şemhâne; balmumu, mum üretilen yer anlamına gelir. “Küçük sanayi işletmeleri
            arasında vurgulanması gereken bir diğer üretim sektörü ise şemhanelerdir. Bu işletme-
            ler, aydınlatmada kullanılan mumların imâl edildiği yerlerdi. Ankara’da 1571 tahririnde
            buradan alınan vergi, 7.000 akçe olarak yazılmıştı. Ankara’da mumcular, kasaplardan
            elde ettikleri yağı mum imalinde kullanmaktaydılar. Ancak mum üretiminin daha
            çok bal mumundan yapıldığı bilinmektedir. Kayseri’de az da olsa bu kalemden vergi
            alındığını görüyoruz (1500 tahririnde 700, 1520 ve 1570’de 1.500, 1584’de ise 2 bin akçe).
            (Emine Erdoğan Özünlü)





                                             Bezirhane
               Kayseri’de üretilen önemli bir ürün de beziryağıdır. Birçok köyde bezirhane mevcuttu.
            Günümüzde bunların kalıntılarını görmek mümkün. Sözgelimi Çevril ve Germir’deki-
            leri, harap vaziyette, bizzat gördüm. 1950’li yıllara kadar Germir’de, yirminin üzerinde
            bezirhane olduğu söylenir. Sulak yerlerde, tarlalarda yetiştirilen ızgın ve zeyrekten elde
            edilen beziryağı yiyecek ve aydınlatma için kullanıldığı, kadar asıl yağlıboyanın ham-
            maddesiydi. Aynı zamanda posası, küspe olarak kullanılırdı. Her bezirhanede bir usta
            ve iki çırağın yanı sıra çok bakımlı bir at ve bir de camız bulunurdu. Bunlar, hammad-
            deleri burarak sıkan (burgu) mekanizmanın güç ileten “setenini” çevirirdi. Kayseri’de
            yetiştirilen “ızgın” ve “zeyrek” yeterli olmadığından Sivas ve Erzurum taraflarından da
            getirilirdi. (merhum Avukat Baki Köse)





                                         Pastırma ve sucuk
               Belediye kayıtlarına (1910) göre, yılda bu iş için kesilen inek sayısı 25 bin idi. Bu sayıya
            evlerde kesilen yaklaşık 5 bin hayvanı da dahil edersek, pastırma ve sucuk için yılda kesi-
            len inek miktarı 30 bin civarındadır. 20. yüzyılın ilk yıllarında önemli ölçüde pastırma
            ve sucuk üretiliyordu. Kayseri’nin pastırmadan sonra en önemli üretimi halıydı. Yine
            bu yıllarda tahıl, bakliyat, yün ve yumurta gibi ürünler komşu vilayetlerden Kayseri’ye
            gelir ve buradan Kayserili tüccarlar tarafından dışarı satılırdı. Su gücü ile çalışan un
            değirmenleri birçok yöremizde halen üretimlerini devam ettirmektedir.







            64
   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69